Blog

  • Home
  • Blog
  • Cum devine bună, sau chiar excelentă, o idee proastă

DOT vine de la District of Toast. Când au ales acest nume, Marian Porumb și echipa lui s-au jucat cu dualitatea cuvântului TOAST: to make a toast - a ciocni două pahare cu băutură într-o atmosferă de veselie și to eat a toast - a mânca o felie de pâine prăjită pe care poți pune orice. Alături de oamenii care trebuie, lucrurile se leagă și capătă sens. Asta a învățat Marian lucrând de la 17 ani în industria ospitalității: „cu oamenii potriviți în jurul tău, o idee proastă devine o idee bună, o idee bună, o mai prelucrezi și o discuți puțin și devine o idee extraordinară și tot așa”. Ce are de spus despre colaborarea cu Alikof?

1. Cȃnd ai ales acest domeniu şi de ce?

Decizia de a rămâne în industria ospitalității a fost luată acum mai bine de un secol. Aveam vreo 17 ani și lucram de luni bune în bucătăria unui restaurant. Spălam vase în fiecare zi de la 16:00 la 22:00. Într-o zi a venit owner-ul restaurantului și mi-a spus: Marian, ești promovat pe postul de ajutor de ospătar. Acesta a fost momentul în care am ales acest domeniu, pentru că mi-am dat seama că job-ul meu niciodată nu se poate opri. Și cu timpul am devenit ospătar, apoi ajutor de barman, barman, bar manager, manager și acum am localul meu. De ce am ales acest domeniu? Simplu, altceva nu știu să fac. Și e al dracului de distractiv și relaxant.

2. Cum a luat naştere ideea din spatele business-ului DOT?

Stau și mă gândesc de la ce am pornit și unde am ajuns. Nu mai țin minte exact de la ce am pornit, însă cu oamenii potriviți în jurul tău, o idee proastă devine o idee bună, o idee bună, o mai prelucrezi și o discuți puțin și devine o idee extraordinară și tot așa. DOT vine de la District of Toast. Am vrut noi să ne jucăm cu dualitatea cuvântului TOAST: to make a toast, care înseamnă a ciocni două pahare cu băutură într-o atmosferă de veselie și to eat a toast, pâinea noastră pe care putem pune vrute și neimaginate. Ideea de a deschide un DOT a venit ca și un pas firesc în evoluția mea profesională.  

3. Care este specialitatea localului?

#alldaybreakfast #vegan #burgers #pălincă #goppion #alikof

4. Care crezi că a fost un moment de cotitură ȋn activitatea DOT ?

Trebuie să recunosc au fost câteva până acum. Primul a fost chiar când am deschis, pentru că ne-am dat seama că în unele reguli eram mult prea stricți. Fără zahăr, fără vanilie, fără sare, fără X, fără Y. Ceea ce în capul nostru suna a cool, pentru oaspeți pur și simplu suna diferit. Am învățat repede să dialogăm deschis și să învățăm în permanență de la oaspeții și partenerii noștri.

5. De unde ai ȋnvăţat cele mai multe lucruri la nivel profesional?

De ceva timp încoace mă folosesc de un mic truc. Mă uit în alte domenii care nu au legătură cu indrustia ospitalității, învăț, apoi încerc să adaptez și să vin cu o idee nouă de urmat și de implementat. Cele mai multe lucruri le-am învățat de la oameni care sunt exemple în branșa lor.

6. Cum v-aţi descrie clienții?

Bussiness persona DOT: mai demult am încercat să facem un joc de imaginație și ne-am dat seama că Dan Ciulea este clientul DOT. La cum arată, la cum se comportă, la ce consumă. După 2 ani de DOT am învățat să ne focusăm și să ne îndreptăm spre toate categoriile: sex, vârstă, națonalitate, etnie etc.

7. Cȃnd a ȋnceput parteneriatul cu Alikof?

Amuzant, dar parteneriatul cu Alikof a început când a venit Alikof în Cluj. L-am cunoscut pe Alin și a fost click instant. De atunci peste tot unde mi-am pus amprenta a rămas și Alikof. Cu timpul, și restul colegilor din Alikof au devenit Alin.

8. Cum ai descrie colaborarea cu Alikof?

Am început și continuat cu Alikof pentru că niciodată nu am simțit că Alikof îmi vinde cafea. Pe scurt, Alikof întotdeauna a fost o soluție pentru bussiness-ul meu.

9. O întâmplare amuzantă (din colaborarea cu Alikof, de preferat, dar merge și una la nivel general) de care va aduceți aminte?

Nu e amuzantă, dar vreau neapărat să o menționez. Am avut vara trecută o instalare la un stand de cafea în piața Mihai Viteazul și a venit la instalare cel mai simpatic coleg din Alikof: Aurelian. Și-a făcut rapid treaba, a mai dat o dumă, am făcut o cafea și a plecat. Apoi am aflat că el în aceea zi se căsătorea. Am zis, wow, că altceva nu mai putea să spună nimeni.

10. Ce locuri/puncte turistice recomanzi în Cluj sau în împrejurimi, ca și gazdă?

Noi clujenii avem o glumă: Salina de la Turda, Cheile Turzii, Sibiu, Sighișoara, Brașov.

11. De unde ȋţi vine inspiraţia de zi cu zi?

Aș fi vrut să fiu unul dintre norocoșii care se nasc cu inspirație. Din păcate, m-am născut doar cu ambiție. Rar mă simt inspirat și atunci muncesc mult de tot pe ideea care mi-a venit. Nu inspirație de zi cu zi, este muncă de zi cu zi, iar puterea mi-o încarc din mulțumirea și zâmbetele oaspeților care ne trec pragul.

12. Ce planuri ai pentru tine și pentru DOT, în perioada următoare?

Următorul punct pe care aș vrea să îl bifez la DOT ar fi o fabrică de borcane cu toate nebuniile pe care le facem la noi în bucătărie și o distilerie. Aș vrea ca peste 3 ani să beau un gin&tonic cu un gin făcut de mine, așa cum îmi place mie.