Blog

  • Home
  • Blog
  • Urania - locul prieteniei și al sociabilității

Situată în centrul orașului, lângă podul de peste Someș străjuit în toate colțurile de câte un palat, clădirea Urania este dovada vie a unei istorii vechi și frumoase. Acesta a fost motivul pentru care Ildikó Lazarec-Mag a visat la o cafenea acolo. Iar faptul că acum cafeneaua există, este dovada vie că uneori nu e nevoie decât să-ți dorești ceva suficient de tare, pentru ca lucrurile să se întâmple.

1. Cȃnd ai ales acest domeniu şi de ce?

Nu aș zice că am ales eu acest domeniu, aș spune mai degrabă că el m-a ales pe mine. Din totdeauna am fost pasionată de cafea, mică fiind adoram mirosul cafelei de dimineață ce se insinua din bucătărie. Amintirile cu mama și surorile mele mai mari pregătind cafea de dimineață, apoi șueta veselă ce urma, la care asistam cu încântare, sunt primele amintiri despre cafea. Poate de aceea asociez cafeaua cu sentimentul acela profund de acasă, de siguranță… Mai târziu, tânără fiind, m-am îndrăgostit iremediabil de aroma magică a cafelei. Dincolo de beneficiile aduse sănătații, cafeaua are darul de a aduna oamenii, de a lega prietenii, de a inspira proiecte și parteneriate. Câte povești despre oameni și evenimente cu bune și rele se spun, câte decizii se iau la o întâlnire la cafea! De aceea sunt pasionată de cafea și implicit de cafenele. În general, îmi plac localurile clasice, unde poți servi un croiossant și poți citi câteva pagini din cartea ta, înainte de muncă. Îmi plac tabieturile de dimineață, și întâlnirile fugare cu prietenele sau colegii de la pauza de prânz… Cred că sunt puțin visătoare, dar pasiunea pentru aroma cafelei și poveștile ce iau naștere „la o întâlnire la cafea” m-au inspirat să mă îndrept spre acest domeniu.

2. Cum a luat naştere ideea din spatele business-ului URANIA?

În fiecare zi, în drumul spre casă, treceam pe lângă Palatul Urania. Eram fascinată de clădirea asta veche și maiestoasă, are ceva misterios, o energie… Mă gândeam prin câte a trecut și câte a văzut clădirea asta din tot secolul trecut al Clujului… Și visam cu ochii deschiși la o cafenea drăguță și cochetă pe colț. Pe 16 noiembrie, trecând pe lângă Urania, am observat în geamul localului un afiș de închiriere. Nu mi-a venit să cred… L-am sunat repede pe Alex, soțul meu, care s-a interest mai departe. Erau prea mulți doritori și asta ne-a făcut să renunțăm la cursa pentru cafeneaua din colț. Dar gândul tot acolo îmi era… Cum ar fi dacă am încerca… Pe 18 noiembrie am sunat iar, eram pregătiți, ne-am întâlnit cu proprietarul imediat, i-am prezentat planul de afaceri. Pot să spun că ne-am înțeles foarte bine cu dânsul din prima. La sfârșitul serii, am fost anunțați că noi am fost aleși să deschidem cafeneaua în localul de la parterul Uraniei. Uau, ziua aceea a fost una specială, plină de emoții, de planuri, de calcule, de visuri… Și așa a început totul.

3. Care este specialitatea localului?

Cafenea-bistro. Conceptul Uraniei este unul al prieteniei și al sociabilității, de aici și idea de social hub. Unde poate omul să socializeze cel mai bine, dacă nu la o cafea, la un vin seara, la un mic dejun sau la o prăjitură?. Din cauza pandemiei, nu am reușit încă să ne facem cunoscuți așa cum ne-am dori. Lucrăm la acest aspect. Încă dorim să ne surpindem clienții.

4. Care crezi că a fost un moment de cotitură ȋn activitatea URANIA ?

PANDEMIA. Noi am deschis cu zece zile înaintea lockdown-ului din martie 2020. Deci, practic încă nu am reușit să ne arătăm și să ne facem cunoscuți așa cum ne dorim. Și de atunci suntem într-un închis-deschis interminabil… Pandemia asta a îngenunchiat nu numai sectorul HoReCa dar și economia și răbdarea oamenilor… Încă mă mir că am reușit să rezistăm până acum… Vom vedea mai departe ce ne rezervă viitorul acesta incert cu restricțiile și măririle de prețuri ce vor urma. Dar în toată povestea asta sumbră, pot spune că am avut sprijinul ferm atât al soțului meu, Ale, cât și al proprietarului, și băieților de la Alikof, dar mult decât atât, ajutorul necondiționat al lui Ionuț (managerul cafenelei - n.r) în toată această perioadă mi-a câștigat încrederea să merg mai departe.

5. De unde ai ȋnvăţat cele mai multe lucruri la nivel profesional?

În fiecare zi găsesc ceva nou de învățat de la oameni, întâmplări, relații inter-umane sau experiență personală. În general, mă inspiră acei oamenii care au un vis și acționează în realizarea lui. Am învățat din succesele și eșecurile din viață. E fascinant să vezi că acolo unde există pasiune și motivație, există împlinire, dezvoltare, de aceea nu cred în ambiția și în încrâncenarea oamenilor de a face ceva.

6. Cum aţi descrie clienții care preferă URANIA?

Clienții noștrii = #FriendsOfUrania. Conceptul Uraniei este unul al prieteniei și al sociabilității, de aici și idea de social hub. Am gândit spațiul cafenelei pe această direcție, pornind de la amenajarea spațiului care te îmbie într-o atmosferă familiară, caldă și veselă. Decorațiunile noastre cu animăluțe din mai toate colțurile lumii sugerează ideea de a trăi în armonie și prietenie. Cred că, din aceste considerente, oaspeții noștri au ales o cafenea care îi caracterizează: sunt persoane deschise, calde și optimiste. Faptul că au ajuns să ne fie prieteni mi se pare un lucru minunat. În plus, Urania se mai adresează și micilor patrupede. Noi suntem Pets friendly - un cățeluș care intră la noi este servit cu un bol de apă și un biscuit special.

7. Cȃnd a ȋnceput parteneriatul cu Alikof?

Sincer vorbind, Alikof a fost singura opțiune. Cunoșteam serviciile sale de distribuție dinainte de Urania social hub. Am ales Alikof pentru seriozitatea și promtitudinea de care a dat dovadă într-un alt local unde am colaborat, doar pentru produsele de siropuri și piureuri. Iar când am început colaborarea la Urania, nu am avut nicio îndoială să aleg Alikoff ca și partener pentru sortimentele de cafea, ceaiuri și siropuri și toate produsele și serviciile pe care ni le ofera Alikof.

8. Cum ai descrie colaborarea cu Alikof?

Pe scurt: Seriozitate-promtitudine, oameni-faini. Pe lung: toate laudele de mai sus.

9. O întâmplare amuzantă (din colaborarea cu Alikof, de preferat, dar merge și una la nivel general) de care va aduceți aminte?

Într-o duminică, espressorul nostru a luat-o razna. Oaspeții noștri așteptau cafeaua și espressorul ba mergea, ba nu mergea. Îi dădeam restart din 15 în 15 minute. Până la urmă am decis, cu toata rușinea să îl sun pe Aurelian în sfânta duminică. Nu au trecut 20 de minute și a venit împreună cu soția însărcinată. Următoarea duminică, fix aceeași întâmplare. Atunci, am reușit să rezolvăm prin whats’s up pe video. Ne-am felicitat cu umor pentru inspirație și colaborare. Băieții de la Alikof sunt foarte promți și serioși în ceea ce privesc serviciile pe care la oferă, dar, în același timp, sunt tare simpatici. Dincolo de profesionalism, relaționarea cu ei este una veselă, cu vibe bun. Pentru noi sunt partenerii preferați.

10. Ce locuri/puncte turistice recomanzi în Cluj sau în împrejurimi, ca și gazdă?

Evident Palatul Urania!!! În clădirea aceasta se află primul lift și cel mai în etate din Cluj Napoca. Are venerabila vârstă de 111 ani și este functional, un fel de highlander.

11. De unde ȋţi vine inspiraţia de zi cu zi?

Din lucrurile mărunte de viață care mă bucură și-mi modelează lumea mea interioară: zâmbetul de dimineață al lui Alex; lătratul agitat al cățelușei noastre; vocea mamei mele din telefon; tabieturile tatălui meu la cafeaua de la ora 10, o surpriză culinară oferită de soții Nedelcu (vecinii mei dragi); șicanările și lamentările surorilor mele pe mess; udatul florilor pe balcon; verificarea agendei cu lucrurile de făcut azi; întâlnirile spumante cu tinerii mei cumnați; revederea unui prieten drag la prânz; plimbările cu cățelul pe Cetățuie; deschiderea de dimineață a cafenelei; râsetele clienților; o jucărie banală cumpărată nepotului mic; răbdarea lui Ionuț când sunt agitată sau nervoasă; zdrăngănitul la chitară; un bănuț găsit pe trotuar în semn de noroc; coletul cu bunătăți bucovinene de la socri; discuțiile frivole feminine cu prietenele mele; planurile de viitor cu nepotul adolescent; cititul seara dintr-o carte; parfumul primit în dar de Crăciun… amintiri și gânduri bune care încap într-o ceașcuță de espresso băută în prag de dimineață.

12. Ce planuri ai pentru tine și pentru URANIA, în perioada următoare?

Așa cum spuneam, nu am reușit încă să ne facem cunoscuți așa cum ne-am dori din cauza pandemiei. Lucrăm la acest aspect. Dorim pe mai departe să achiziționăm cărți pentru mica bibliotecă din cafenea. Răsfoitul sau cititul unei cărți poate fi o opțiune relaxantă la o ceașcă de cafea. Ca noutate, pentru oaspeții nostri, dorim să aducem un strop de amintire din vechea și celebra cofetărie Urania. Cât de curând vom servi gustări dulci și sărate alături de o cafea aromată sau un ceai parfumat.